top of page
Practica de artes marciales en Sant Sadurní d'Anoia Barcelona Ki Aikido

Breu història del Ki Aikido

Fundador, Koichi Tohei Sensei (1920 - 2011)


Soshu Koichi Tohei Sensei va néixer el 20 de gener de 1920 a Tòquio. Es va graduar al Departament d'Economia de la Universitat Keio.
Quan era jove, patia pleuresia i era molt feble. Decidit a reforçar tant la ment com el cos, va realitzar una formació intensiva en mètodes de meditació Zen i respiració de Misogi.
Als 19 anys va començar l'estudi d'Aikido sota el fundador Morihei Ueshiba Sensei i finalment va assolir el màxim nivell de 10è Dan. Després de la guerra, va estudiar una unificació mental i corporal de Tempu Nakamura Sensei.
Des de 1953, va viatjar sol a tot el món i va estendre Aikido, començant pels Estats Units d'Amèrica.
El 1971, va establir la societat Ki que es va centrar en la propagació dels Principis Ki i Shinshin Toitsu Aikido (Aikido amb Mind and Body Coordinador) i va començar a formar molts instructors a tot el món.
Va ser conegut per haver ensenyat a Ki Principis i aplicacions a diversos professionals, com ara jugadors de bàsquet Tatsuro Hirooka i Sadaharu Oh.
El 2007 va deixar que el seu fill Shinichi Tohei triomfés els seus ensenyaments. Des de llavors, es va retirar del capdavant de l’ensenyament i va veure el desenvolupament de ShinShin Toitsu Aikido.
El 19 de maig de 2011, va morir als 91 anys.


També va ser autor de diversos llibres més venuts com "Ki in Daily Life", "Kiatsu" i diversos altres llibres.

TimeLine - La història del fundador de Shin Shin Toitsu Aikido


Any 1920
Va néixer a Tòquio el 20 de gener. Era molt feble quan era jove i sempre necessitava atenció mèdica. Per reforçar el seu cos, el seu pare li va ensenyar Judo. Es va convertir en un cinturó negre de Judo als 15 anys.

Any 1936
Als 16 anys, es va matricular en un curs preparatori a la Universitat Keio. Durant la pràctica de Judo va patir un fort cop al pit i va provocar un atac pleurisi. El seu metge va rebre l'assessorament de prendre una excedència d'un any de l'escola i va ordenar el descans del llit. Durant el seu confinament, va tenir l'oportunitat de reflexionar sobre ell mateix i es va adonar que no només la salut física era important, però que la condició de la seva ment també era important i es va assabentar que la seva ment semblava molt feble. Va decidir que, tot i que la seva condició corporal empitjorava, encara podia reforçar la condició de la seva ment. Va estudiar Zen sota el senyor Josei Ohta, el mestre zen del temple de Daitokuji a Kyoto i el mètode de respiració de Misogi de Tetsuju Ogura Sensei que en aquell moment estava ensenyant a Ichikukai Dojo. Va ser realment una formació rigorosa, que voreja la vida i la mort. Però tot i que la formació era difícil, o potser per això, va ajudar a curar-lo completament de la seva condició pleurisi i li va mostrar la importància de mantenir la ment forta i com això afecta l’estat del cos.

Any 1940
Als 19 anys, va ser introduït a Morihei Ueshiba Sensei i va començar a aprendre Aikido. (El 1969, se li va concedir un desè dan que és el nivell més alt d'Aikido.)

Any 1944
Als 23 anys, poc després de graduar-se a la Universitat Keio, va ser enviat al 36è pelotó de Utsunomiya East. Es va convertir en un segon tinent i va ser enviat al front de la Xina Central. Mostrat amb bales, es va adonar amb experiència personal que la veritable batalla és molt diferent dels partits esportius. Va aprendre la importància de mantenir la ment tranquil·la i mantenir un punt al camp de batalla, on el més breu descens de Ki podria significar la mort. Va reconèixer que formava part de l’Univers i que l’Univers era ell. Des de llavors, sempre va tenir la idea de seguir el camí de l’Univers. Arribant al final de la guerra, després de ser desmobilitzat de la Xina Central, va continuar els estudis en el mètode de respiració Zen i misogi i va tornar a practicar Aikido. També es va conèixer i estudiar amb Tempu Nakamura Sensei. Això el porta a dominar els Principis Ki i el concepte d’ànim mou el cos. Això va canviar la seva visió d’Aikido i això es va convertir en la base dels seus ensenyaments.

Any 1953
Als 33 anys, va anar només als Estats Units per difondre els ensenyaments d’Aikido al món. Com que no hi havia avions en aquell moment, va haver de navegar per vaixell que va trigar aproximadament un mes a arribar a Hawaii. No té alumnes (estudiants), va començar a difondre els Principis de Ki i va mostrar Aikido a Judo o als lluitadors de Karate que podrien portar Ukemi per ell. Com a resultat, molts estudiants van començar a seguir-lo. Des de llavors, sempre es va comprometre a difondre Aikido als Estats Units. Es va convertir en l'instructor principal d'Aikikai, va ensenyar a molts estudiants i va créixer molts instructors a nivell mundial.

Any 1969
Morihei Ueshiba Sensei va morir.

Any 1974
La diferència d’entesa d’Aikido va quedar clara entre ell i el successor del Sr. Kisshomaru Ueshiba, i finalment va decidir renunciar al càrrec de l’Instructor de Cap i retirar-se de la Fundació Aikikai. Va fundar ShinShin Toitsu Aikido el mateix any per difondre Aikido basat en els Principis Ki. Va presidir "Ki no Kenkyukai" com a president. Des d’aquest punt va començar a difondre Shinshin Toitsu Aikido al món. Per centrar-se en l’aprenentatge de Ki Principis, va fundar "Shinshin Toitsudo". Va ensenyar principis de Ki no només als estudiants de Shinshin Toitsu Aikido, sinó també a esportistes, artistes i empreses. La història dels seus famosos jugadors de bàsquet com Tatsuro Hirooka i Sadaharu Oh era molt coneguda.

Any 1980
Va fundar "Kiatsuho" que es basava en utilitzar els principis de Ki com a mètode curatiu per mantenir una bona salut.

Any 1990
Va obrir la seu de la Societat Ki amb un Dojo que tenia 520 estores de tatami a Haga-gun, Tochigi, on es trobava la casa del seu avantpassat. Aquest havia de ser un lloc perquè tots els estudiants de Shinshin Toitsu Aikido de tot el món es reunissin i practiqués. També va obrir alguns seminaris per a empreses i esportistes professionals. El mateix any es va convertir en el Soshu de ShinShin Toitsu Aikido.

Any 1997
El seu fill, Shinichi Tohei, el futur successor va iniciar la formació d'Uchideshi.

Any 2007
Veient que Shinichi Tohei estava prou desenvolupat en la seva formació Aikido, Soshu el va convertir en el successor oficial de Shinshin Toitsu Aikido. Des d’aquest punt, es va retirar del capdavant de l’ensenyament i va continuar vigilant el desenvolupament de Shinshin Toitsu Aikido.

Any 2011, 19 de maig
Va morir als 91 anys. La seva cerimònia de comiat es va celebrar al temple Tsukiji Honganji. Més de 1.200 persones de tot el món van assistir a la cerimònia per acomiadar-se.

Breu història del Ki Aikido

Kaicho Shinichi Tohei Sensei

Kaicho Shinichi Tohei Sensei va néixer a Tòquio el 18 d'agost de 1973. Als dos anys va començar a aprendre Shinshin Toitsu aikido basat en els Principis de l'Ki del seu pare Soshu Koichi Tohei Sensei. Des de 1993 va estudiar en el Tòquio Institute of Technology especialitzant-se en Biociència. El 1997 es va convertir en uchi deshi i va començar a entrenar i aprendre sota la tutela directa del seu pare. També va començar a fer classes de Shinshin Toitsu Aikido al Club oficial d'Aikido de la Keio University. El 2000 també es va convertir en professor a temps parcial d'arts liberals a la Keio University. El 2002 va finalitzar el seu entrenament com a uchi deshi i va començar a ensenyar a l'estranger. Des de llavors Shinichi Tohei Sensei dirigeix ​​un Seminari Nacional en els Estats Units en llocs com Hawaii, Seattle, Las Vegas, Oregon, Colorado, o Washington D.C., on instructors dels EUA i de la resta de l'món es reuneixen per practicar.

El 2007 va rellevar oficialment a Soshu Koichi Tohei Sensei, dirigint els seminaris i tallers a la Ki Society H.Q. en Tochigi i ensenyant per tot Japó. També ha començat a impartir seminaris en empreses, col·legis, universitats i organitzacions esportives com l'equip femení de Softball del Japó el 2008 (van guanyar la medalla d'or en les Olimpíades de Beijing), i el 2010 l'equip de la lliga major de beisbol de los Angeles Dodgers. Des de 2010 és el President de la recentment creada organització japonesa "ShinShin Toitsu Aikido Kai". És l'autor de diversos llibres sobre l'aplicació dels principis de l'Ki a diferents aspectes de la vida.

Cristopher Curtis Sensei

Christopher Curtis Sensei va néixer el 1944 a Upland, Califòrnia. Després de graduar-se en la Carnegie Mellon University, va treballar com a actor durant alguns anys. Insatisfet amb la manca de profunditat en la seva vida personal, es «va retirar» als 25 anys mudant-se als turons de Califòrnia, on vivia sol, concentrat en la meditació i el desenvolupament personal. El 1972 es va establir a Maui, Hawaii, i el 1974 va començar a entrenar Ki-aikido amb el desaparegut Shinichi Suzuki Sensei. Sent el seu Otomo, va acompanyar a Suzuki Sensei quan viatjava per impartir seminaris al Japó, Estats Units, Amèrica de Sud i Europa. Ha entrenat amb Koichi Tohei Sensei al Japó en moltes ocasions, assistint anualment a el Campament Mundial, així com a sessions especials d'entrenament.

L'any 2000, Curtis Sensei va ser nomenat instructor Principal de la Hawaii Ki Federation. Té el grau «Okuden» de Ki, és Professor Oficial de Ki i el 2008 va rebre el grau «Hachidan» d'Aikido (8. Dan). Ensenya regularment en el dojo Shunshinkan a Maui, i continua ensenyant en tot Estats Units, Hawaii i Europa. Allà, després de la ruptura de l'mestre principal per Europa amb la Ki Society HQ en 2001 i la consegüent formació d'una organització independent, Curtis Sensei va ser crucial per mantenir viva l'ensenyament original de Tohei Sensei. Un nombre creixent de dojos i estudiants es van vincular a la Ki Society HQ al Japó a través de les seves seminaris anuals als Països Baixos, Alemanya i Espanya. Aquest treball va culminar amb la formació de la nova Europe Ki Federation l'1 de novembre de 2018, per la qual Curtis Sensei segueix sent Assessor de la Ki Society HQ. Curtis Sensei és l'autor de dos llibres, «Ki-aikido a Maui» (2001) i «Letting Go - Talks on Aikido» (2008).

image.jpg

        Toby Voogels Sensei​

Toby Voogels Sensei​ va néixer a 's-Hertogenbosch, Països Baixos, el 13 de novembre de 1971. A l'edat de 11 anys, va començar a aprendre Shinshin Toitsu aikido basat en els Principis de l'Ki. El 1995 es va graduar a la Utrecht University escrivint una tesi anomenada «Esperit de la ment» en la qual va explorar l'ús de la ment i l'esperit en el Ki-aikido. El 1998, ell i el seu pare van fundar la Ki-Aikidoschool Torii a Helmond (Països Baixos), de la qual es va fer càrrec el gener del 2018. Actualment té el grau de Foten a Shinshin Toitsu Do i Rokudan (6. Dan) a Shinshin Toitsu Aikido.​

Al llarg dels anys ha viatjat per entrenar amb Curtis Sensei a Europa i Hawaii i amb Kaicho Shinichi Tohei Sensei al Japó, i també per ensenyar als Països Baixos, Alemanya i Espanya. Al novembre de 2018, Shinichi Tohei Sensei va nomenar a Toby Voogels Sensei com Instructor Principal de la recentment formada Europe Ki Federation

bgImage
bottom of page